Optimism driver framgång? Ännu en sliten klyscha…?

När jag möter entreprenörer och ledare ser jag en tydlig gemensam nämnare bland de mest framgångsrika: en positiv och målinriktad inställning. Många andra egenskaper är viktiga men att vara underliggande och beslutsamt optimistisk om vart man är på väg och att man kommer att klara det är avgörande.

Alla stöter vi på hinder och motgångar i våra företag. Alla! Det som skiljer de som når sina mål är förmågan att se utmaningar som en möjlighet att växa och lära. Det betyder inte att det är glada jämt. Och visst tappar de också tron i korta perioder, visst justerar de kursen när det behövs likaså – men de tappar sällan tron på målet i det långa perspektivet.

Men hur gör man om det inte går? Om man ändå har svårt att se möjligheterna när det känns som motgångar just nu?
Jo, det är nästa sak som de mer optimistiska gör – de tar hjälp. De vet att när de fastnar i negativa tankegångar så blockerar de själva alternativen till lösning. Då tar de hjälp av andra som är mindre emotionellt knutna till situationen och som kan se denna ur andra perspektiv och ganska snart är man en lösning på spåren. Optimismen och drivet återvänder.

Så kom ihåg: framgång handlar inte bara om färdigheter och kompetens, det handlar om att ha en inställning som står stark i mötet med motgångar. När den grundläggande optimismen styr, öppnas dörrar till en mer givande och lönsam resa. Det är inte en klyscha utan en sanning. Låt oss därför fortsätta inspirera varandra att omfamna optimismen och skapa framgång i våra företag!

Om du är redo för ett framtidsinriktat samtal om ditt företag, tveka inte att kontakta mig. Dörren står alltid öppen och en inledande samtalsrunda bjuder huset på!

Marcus Nolfelt, 2024