Ledarinspiration Del 2 – Framtiden

”Det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den.” – Abraham Lincoln

Detta är en klyscha i ordets sanna bemärkelse men också oerhört berättigad. Och den gäller lika väl i företagandet som i livet i stort.

Den stora frågan du måste ställa dig för att förstå vad Abraham Lincoln sa är:
Vill jag (och mitt företag) hellre vara en effekt av andras planering av sin framtid eller vara orsaken till min egen framtid? För om du inte har en plan tvingas du hela tiden till att parera för saker som ”dyker upp”, snarare än att saker är som du planerade och att du mestadels når de mål du eftersträvar.

När jag är ute och träffar många ledare i små och medelstora företag så hör jag mycket om hur man ”släcker bränder” och ”överlever dagen/veckan/månaden” samt att ”saker inte går att påverka”. Det leder till frustration och inslag av hopplöshet och ”ekorrhjul”. Ett obehag av att inte styra företaget själv utan reagera på det som händer. Men är inte anledningen till att driva företag just att kunna bestämmas in egen framtid?

Så använd gärna den formel som verkar fungera för de som lyckas skapa sin framtid:

  1. Våga dröm! Det är inte fånigt, det har alla framgångsrika gjort. Utan dröm har du ingen motivation (kommer av ordet motiv, alltså orsak).
  2. Omvandla dina drömmar till tydliga och mätbara mål annars stannar det vid en dröm.
  3. Se till att få duktiga människor med dig som delar samma dröm men som kompletterar dig. Då går resan lättare eftersom er samlade kraft blir så mycket större.
  4. Planera från stort och övergripande ned på vecko- och dagsnivå.
  5. Öka din kunskap längs vägen då minskar du risken att göra misstag och ökar chansen att lyckas.
  6. Acceptera dock fullt ut att du kommer att göra mängder av misstag. MEN det är det alla mästare gör, nämligen fler misstag än den som inte försöker.
  7. Och kom ihåg att varje dag ta ett steg. Du kan aldrig hämta igen de steg du aldrig tog. Alltså, ta hellre ett steg varje dag än skjut upp dem och försöka att fjorton steg varannan vecka.

Så fort du börjar denna formel och tar ett steg varje dag så är du i förarsätet över din framtid och därmed framgång. Grattis till att lyckas med mer än vad 90 % av världens företagare gör!